大宋茶院 | Song Tea House

項目地點 LOCATION: 中國.廣州

項目面積 SIZE: 460㎡

設計時間 DATE: 2021
产品描述
参数

纵观中国古代历史,真正能担得起风雅二字的,大概只有宋朝,这个弥漫着淡淡烟灰色的朝代。在繁华的都市,设计师汲取经典精粹,以现代化的设计语言诠释,打造出注重精神文化体验的大宋茶院空间。
Throughout ancient Chinese history, only the Song Dynasty, which was filled with light smoke gray, could really afford the word elegance. In the bustling city, the designer absorbs the classic essence and interprets it with modern design language to create a large song tea house space focusing on spiritual and cultural experience.

 

 

前厅
Lobby

设计师以石头作为空间演绎和推进的介质,天然去雕饰,与简练硬朗的线条形成对比。展现一个雅俗共赏、气韵生动的大宋茶院。
The designer takes stone as the medium of space deduction and promotion, and naturally carves and ornaments, which is in contrast to the simple and strong lines. Show a big Song Dynasty tea house with both refined and popular tastes and vivid charm.

 

记录着时间侵蚀痕迹的茶玩,经典的中式园林元素,于一缕檀香的牵饶中,中式茶馆的韵味淡雅幽静。
Tea playing, which records the traces of time erosion, is a classic Chinese garden element. In the touch of sandalwood, the charm of Chinese teahouse is elegant and quiet.

 


雅集
Tea Share Space

空间不在于琳琅,而在于质朴与内涵。返璞归真说都市人内心之向往,极简的中式格调的雅集空间,以茶会友,偶寄闲情,暂忘尘嚣聆听本意,从茶道中品味从容不迫的心境。
Space does not lie in variety, but in simplicity and connotation. Returning to nature is the inner yearning of urban people. The minimalist Chinese style elegant gathering space meets friends with tea, occasionally sends leisure, temporarily forgets the noise, listens to the original intention, and tastes the leisurely state of mind from the tea ceremony.

 


走廊
Corridor
人,才是空间真正的主角。当客人穿行于走廊,恰到好处地将空间的情绪推向饱满。
People are the real protagonists of space. When guests walk through the corridor, the mood of the space is properly pushed to full.

 


曲径通幽,既有转折,又有深邃,观者仿若游走于明与暗,轻与沉,细与拙之间。
The winding path leads to seclusion, with both turning points and depth. The viewer seems to walk between light and dark, light and heavy, thin and clumsy.

 


雪隐
Restroom

洗手间有限的空间内,设计师利用光和影、虚与实结合的空间,巧妙加深空间的纵深视觉感,将四分之一圆变成一个完整的圆。
In the limited space of the toilet, the designer skillfully deepens the visual sense of depth of the space by using the space combining light and shadow, virtual and real, and turns a quarter circle into a complete circle.

 


茶室
Teahouse

尊重传统不是一比一的复制,设计师提取大宋文化元素,将历史成果与现代设计有机结合,实现精神价值的最大化。
Respecting tradition is not a one-to-one copy. Designers extract the cultural elements of the great Song Dynasty and organically combine historical achievements with modern design to maximize sp